Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-02@09:32:46 GMT

فرار رو به جلوی مقتدی صدر

تاریخ انتشار: ۲۶ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۵۴۲۱۱۱

فرار رو به جلوی مقتدی صدر

عبدالرحمن فتح‌‌الهی در شرق نوشت: به موازات حادثه تلخ آتش‌سوزی بیمارستان امام حسین (ع) شهر ناصریه در استان ذی‌قار که به کشته‌شدن بیش از صد عراقی انجامید، مقتدی صدر، رهبر جریان صدر و ائتلاف سائرون، پنجشنبه گذشته در نطقی تلویزیونی، از شرکت در انتخابات پارلمانی ۱۰ اکتبر انصراف داد و از تمامی شرکت‌کنندگان در آن و دولت سلب اختیار کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما هم‌زمانی این دو اتفاق در عراق به چه معناست؟

در پاسخ باید گفت به نظر می‌رسد مقتدی صدر ذیل پیام شرکت‌نکردن در انتخابات، سعی دارد در فراری رو به جلو، عملا از تیغ انتقاد‌ها و اعتراض‌های احزاب، جریان‌ها و به‌خصوص جامعه و افکار عمومی عراق مصون بماند؛ به‌ویژه آنکه آتش سوزی بیمارستان امام حسین (ع) دومین حادثه از این دست در چند ساعت در عراق بود. حدود ۱۲ ساعت پیش از آتش‌سوزی بیمارستان ناصریه، شاهد آتش‌سوزی گسترده‌ای در طبقه چهارم ساختمان ویژه امور اداری و مالی وزارت بهداشت عراق بودیم که منجر به سوختن تمامی اسناد و مدارک این وزارتخانه شد. این‌ها علاوه بر آن است که آوریل گذشته نیز بر اثر آتش‌سوزی گسترده در بیمارستان ابن‌الخطیب که محل نگهداری بیماران کرونایی در بغداد بود، ۸۲ کشته و ۱۱۰ نفر زخمی شدند.

سینرژی این حوادث، آن‌هم در کمتر سه ماه که خود بخشی از سلسله آتش‌سوزی‌های چند سال اخیر تعدادی از بیمارستان‌ها و مراکز درمانی عراق است، صدر را بر آن داشت تا در آستانه انتخابات پارلمانی، به‌جای پذیرش مسئولیت، سعی در به‌حاشیه‌کشاندن خود و پاک‌کردن ردپایش از این حوادث کند؛ چرا‌که به هر حال وزارت بهداشت عراق سال‌هاست جزء سهمیه سیاسی فراکسیون سائرون، فراکسیون مورد حمایت صدر است؛ بنابراین این وزارتخانه اساسا زیر نظر و کنترل مقتدی صدر اداره می‌شود.

با در‌نظر‌گرفتن این واقعیت، بدون شک در صورت کشیده‌شدن پای صدر به این حوادث، عملا او تا مدت‌ها از صحنه رقابت‌های سیاسی عراق کنار گذاشته خواهد شد و به تبع آن نفوذش در میان اقشار مردمی و افکار عمومی عراق به‌شدت کم‌رنگ می‌شود و، چون ترمیم و جبران این خسران سیاسی–اجتماعی برای صدر به سال‌ها زمان و صرف هزینه بالایی نیاز دارد، بر آن شده با اعلام انصراف از حضور در انتخابات، شرایط را برای حمله و انتقاد علیه خود تعدیل کند تا این شرایط با کمترین هزینه مدیریت شود.

اگرچه یقینا پیام شرکت‌نکردن در انتخابات تا آستانه انتخابات پارلمانی دوام دارد و مقتدی صدر در خفا تلاش‌های جدی خود را برای ائتلاف‌سازی پی خواهد گرفت تا از گردونه انتخابات و صحنه رقابت‌های سیاسی عقب نماند، اما در این شرایط او فعلا بهترین راهکار را دوری از صحنه سیاسی عراق دیده است. ضمن اینکه نباید فراموش کرد صدر در حالی ادعای انصراف از شرکت در انتخابات را مطرح می‌کند که پیش از این عزم خود را برای تصدی پست نخست‌وزیری جزم کرده بود.

مضافا اینکه کمیساریای عالی انتخابات عراق، ساعاتی بعد از این نطق مقتدی صدر اعلام کرد هیچ درخواست رسمی‌ای برای انصراف از انتخابات از سوی نامزد‌های فراکسیون سائرون دریافت نکرده است. این در حالی است که شورای کمیساریای عالی انتخابات پیش از این تمامی درخواست‌های انصراف از انتخابات را از تاریخ ۱۵ تا ۲۰ ژوئن دریافت کرده و همه آن‌ها را پذیرفته بود؛ ازهمین‌رو ۲۰ ژوئن آخرین موعد ارائه چنین درخواستی بود. در چنین شرایطی، مسیر فرار رو به جلو برای مقتدی صدر بسته شده است؛ مگر اینکه بخواهد از مسیری غیرمدنی و غیردموکراتیک که البته تخصص مقتدی صدر است، این مهم محقق شود تا عملا خود را در بحبوحه حوادث جاری به حاشیه ببرد.

در این بین، بهترین فرصت برای رقبای صدر به وجود آمده است که با موج‌سواری بر حواث جاری، او را به‌طورکامل از صحنه سیاسی عراق کنار بگذارند؛ چرا‌که آتش‌سوزی بیمارستان امام حسین (ع) ناصریه و ساختمان وزارت بهداشت عراق در کنار آتش‌سوزی بیمارستان ابن‌الخطیب بغداد، سلسله حوادثی هستند که به دلیل ابعاد گسترده آن و تلفات بالا، موجب جریحه‌دار‌شدن احساسات جامعه عراق و بالا رفتن حساسیت افکار عمومی شده‌اند. ازاین‌رو حوادث جاری عملا از بُعد اجتماعی فراتر رفته و خاستگاهی سیاسی و امنیتی پیدا کرده است که قطعا پس‌لرزه‌های آن همچنان ادامه دارد و در ادامه می‌تواند دامن بسیاری را هم بگیرد.

به همین دلیل، تعلیق وزیر بهداشت و استاندار بغداد در حادثه آتش‌سوزی بیمارستان ابن‌الخطیب و نیز دستور برکناری و بازداشت مدیر کل بهداشت و درمان استان ذی‌قار، مدیر بیمارستان امام حسین (ع) و مدیر کل آتش‌نشانی این استان نمی‌تواند از ابعاد آن بکاهد؛ به‌ویژه که برهم صالح، رئیس‌جمهوری عراق، در توییتی این حوادث فاجعه بار را نتیجه فساد ریشه‌دوانده و سوءمدیریتی می‌داند که جان شهروندان عراق را کم‌ارزش می‌شمارد و از اصلاح عملکرد مؤسسات جلوگیری می‌کند. این واکنش رئیس‌جمهوری عراق که پیش‌تر در جریان حادثه بیمارستان ابن‌الخطیب هم تکرار شده بود، نشان می‌دهد نه‌تن‌ها مقتدی صدر و ائتلاف سائرون بلکه کلیت ساختار سیاسی کشور عراق اکنون زیر سؤال رفته و به چالش کشیده شده است.

منبع: فرارو

کلیدواژه: مقتدی صدر بیمارستان ابن الخطیب بیمارستان امام حسین آتش سوزی بیمارستان مقتدی صدر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۴۲۱۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشورت با آیت الله برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری /به محسن رضایی گفتم پیروز نمی شود و دو سه میلیون رأی خواهد داشت

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مشروح خاطرات آیت الله هاشمی در ۱۲ اردیبهشت ۱۳۸۰ را بخوانید؛

برای افتتاح اجلاس مسئولان آموزش عقیدتی-سیاسی بسیج، به حسینیه عاشقان ثارالله در ستاد مرکزی سپاه رفتم. آقای محسنی، [نماینده ولی‌فقیه در بسیج تهران] گزارش داد که در ۳۶ هزار پایگاه بسیج، برای امور فکری و عقیدتی و سیاسی آموزش داده می‌شود و من در یک سخنرانی مفصل راجع به تقویت عقاید و نیز تربیت سیاسی و مفید و جهاد دائمی صحبت کردم؛ جمعیت زیادی جمع بود و پُر احساسات.

در دفتر با آقای احمد جبرئیل، [دبیر کل جبهه خلق برای آزادی فلسطین]، از رهبران فلسطینی ملاقات داشتم. تحلیلی ارائه داد، از شکست [ایهود] باراک، [نخست‌وزیر سابق اسرائیل]، در پیگیری صلح و توجه زیاد اسرائیلی‌ها به [آریل] شارون که او را آخرین پادشاه یهود می‌دانند و مشت آهنی او و عدم حمایت جدی جهان اسلام و اعراب از فلسطینی‌ها و خطر خسته‌شدن آنها تحت فشارهای زیاد را نجات‌دهنده [قلمداد می‌کنند]. از کنفرانس تهران گله داشت که به شعار اکتفا کرده و تصمیم اجرایی قابل توجهی نگرفته است؛ مثل تشکیل صندوق کمک و پیش‌قدمی ایران در ارائه کمک از طریق آن صندوق که پیشنهاد شد و عملی نشد. من هم گفتم مبارزه محدود به مردم داخل اراضی اشغالی شده و فلسطینی‌های بیرون و آواره با دولت‌های عربی و اسلامی، ‌شرکت ندارند و باید مبارزه را به خارج از فلسطین بکشانید. گله داشت که در پنج سال گذشته به ایران دعوت نشده است. گفتم نیازی به دعوت نیست؛ خودتان بیایید.

عصر آقای دکتر [شهاب] صدر، رئیس سابق [سازمان] نظام پزشکی آمد. از نحوه انتخابات و انحصارطلبی دوم‌ خردادی‌ها گله‌مند است و دربارۀ نامزدی در انتخابات [ریاست‌جمهوری] مشورت کرد. آقای [ابراهیم] اصغرزاده، [عضو شورای اسلامی تهران] آمد. گفت، مایل است نامزد شود و می‌داند که چند میلیون از آرای آقای [سیدمحمد] خاتمی را تصاحب می‌کند؛ با توجه به شعارهای خود که روی دست آقای خاتمی می‌زند. با من مشورت کرد. گفتم، بعید است پیروز شود و دشمن برای خود درست می‌کند؛ احتمال ردشدن در شورای نگهبان هم هست. درعین‌حال برای رونق انتخابات بد نیست. گفت، اختلاف شدیدی بین دوم خردادی‌ها بروز کرده است.

آقای محسن رضایی، [دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام] آمد و برای نامزدشدن [در انتخابات ریاست‌جمهوری] مشورت کرد. گفتم، پیروز نمی‌شود و دو سه میلیون رأی خواهد داشت. گفت، اگر به پنج میلیون رأی برسد، خوب است. از برخورد دوم خردادی‌ها انتقاد داشت. نام‌نویسی انتخابات شروع شد و ۶۷ نفر، من‌جمله [عبدالله] جاسبی و [محسن] سازگارا، امروز ثبت‌نام کرده‌اند. در [ناآرامی‌های دانشجویی در منطقه کابیلای] الجزایر، کشتار زیاد شده؛ از دو طرف.

۲۷۲۱۹

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901821

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی ۴۳۰شعبه اخذ رأی برای برگزاری انتخابات در خرم‌آباد و چگنی
  • تنش آبی و نبود صنایع تبدیلی از چالش‌های مهم خدابنده است
  • همه سلایق سیاسی در مجلس دوازدهم حضور دارند
  • اولویت اصلی مجلس دوازدهم مدیریت بحران گرانی باشد
  • اشتباه مهم من در دوره اول این بود: زیادی خوب بودم!- ترامپ 
  • مشورت با آیت الله برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری /به محسن رضایی گفتم پیروز نمی شود و دو سه میلیون رأی خواهد داشت
  • چالش‌ها و راهکار‌های مشارکت سیاسی آگاهانه
  • آسمان عراق نارنجی شد | ویدئو
  • انتخابات به نظام مشروعیت می‌بخشد
  • در جنگ‌ روایت‌ها به رسانه‌ها جدی‌تر توجه کنیم